Se încarcă...

SPAȚII DE BIROURI
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Este avantajoasă reconversia unui spațiu de birouri în clădire medicală?

Piața imobiliară a clădirilor de birouri a înregistrat o situație de oarecare stabilitate în ultimul an - însă, în urma tendinței generalizate de a adopta metoda lucrului de acasă, există proprietari care au găsit mai greu chiriași pentru spațiile lor. În schimb, în marile centre urbane, a crescut cererea pentru spații de laborator sau pentru unități cu profil medical - cabinete, săli de tratament sau chiar clinici și spitale. 

Clădirile ideale pentru o reconversie în domeniul medical ar trebui să aibă o mulțime de locuri de parcare gratuite sau să fie accesibile cu mijloacele de transport în comun. Tipul de clădire cel mai potrivit pentru reconversie îl constituie cel cu mai multe etaje, care pot fi transformate, parțial sau pe rând, în facilități care găzduiesc o varietate de cabinete medicale și laboratoare auxiliare. În cele din urmă, spațiile de mari dimensiuni de la parterul construcțiilor respective pot fi transformate pentru a deveni centre de îngrijire care oferă servicii ambulatorii, cum ar fi centre de tratament pentru cancer și clinici de dializă. 

Transformarea unei clădiri tipice de birouri într-o unitate medicală necesită, de asemenea, cunoștințe de specialitate și o planificare meticuloasă. Clădirea finalizată trebuie să îndeplinească cerințele cheie pentru unitățile de asistență medicală, folosind reglementările legale ale Ministerului Sănătății. Vestea bună este că, în calitate de proprietar, este posibil să transformați o clădire existentă într-un spațiu medical cu ajutorul unei companii de construcții și a unui plan foarte bine pus la punct. Iată câțiva pași cu ajutorul cărora puteți evalua cât de rentabilă este transformarea unui spațiu de birouri de închiriat într-o clădire medicală. Haideți să începem!

Evaluați nevoile și reglementările impuse de lege

Înainte de a începe proiectul de reconversie, este esențial să vă evaluați toate nevoile. De cât spațiu vor avea nevoie cabinetele medicale sau cele pentru analize? Clădirea pe care o dețineți poate găzdui echipamentele de care va fi nevoie? 

În unele cazuri, reglementările legale ar putea deveni obstacole pentru reconversia clădirii de birouri. De exemplu, transformarea unui birou convențional într-un spațiu cu destinație medicală vă va solicita să schimbați și modernizați măsurile de protecție și siguranță existente. Încălcarea reglementărilor legale poate avea multe consecințe, cum ar fi amenzi și taxe costisitoare. De asemenea, ar putea afecta reputația dvs. în calitate de proprietar, ceea ce poate îngreuna stabilirea de relații cu clienții și găsirea de noi chiriași

Luați în considerare cerințele structurale

Cabinetele și facilitățile medicale au cerințe structurale unice. Acestea variază de la o unitate la alta, iar tipul de cabinet medical pe care intenționați să îl deschideți va influența, de asemenea, construcția acestuia. De exemplu, s-ar putea să aveți nevoie de încăperi cu căptușeală de plumb pentru a putea folosi în siguranță aparatele cu raze X. De asemenea, sistemul de alimentare cu energie electrică și rețeaua de distribuție vor trebui să fie calibrate în funcție de noile cerințe. 

Chiar și cele mai zgomotoase petreceri de la birou nu vor zgudui plafoanele unei clădiri așa cum o poate face un aparat RMN sau un tomograf. Prezența oricărei forme de tehnologie de imagistică medicală va avea impact asupra structurii existente a clădirii. Unele echipamente de imagistică generează vibrații care nu trebuie să se transmită spre alte părți ale clădirii, pentru că alte astfel de echipamente pot fi deosebit de sensibile la vibrații și, prin urmare, necesită o proiectare specială pentru izolare. În cadrul reconversiei clădirii, așteptați-vă că este posibil să fie nevoie, de asemenea, să faceți o gaură în partea laterală a clădirii doar pentru a muta echipamentul medical cu ajutorul unei macarale. Greutatea de bază a unor elemente de echipament poate fi mult mai mare decât cea pe care o clădire de birouri tipică a fost proiectată să o suporte, necesitând consolidarea cadrului structural. 

Clădirile medicale, chiar și cele aparent simple, pot utiliza adesea mult mai multă energie, precum și alte instalații de încălzire, ventilație și răcire (HVAC) decât o clădire de birouri obișnuită. Sistemele de urgență sau de siguranță a vieții ar putea necesita, de asemenea, o modernizare, în funcție de gradul sau de frecvența cu care pacienții viitoarelor facilități medicale primesc tratament. Un sistem de iluminat de urgență va trebui, de asemenea, să fie instalat în cazul în care clădirea rămâne fără curent electric  - iar acesta va trebui să fie inspectat în mod regulat.

Nu trebuie neglijat nici fluxul pe care îl presupune îngrijirea pacienților în unitatea medicală. De aceea, cu cât vă înțelegeți și vă planificați mai bine cerințele, cu atât vă va fi mai ușor să organizați reconversia spațiului pe care îl dețineți în cabinete medicale. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este să terminați proiectul și să vă dați seama că ați omis detalii cheie! Spre exemplu, accesul tărgilor și utilizarea scaunelor cu rotile, a cărucioarelor și a altor mecanisme de sprijin vor necesita instalarea de noi uși glisante automate în interiorul și la exteriorul clădirii și toate aceste măsuri trebuie luate în considerare în funcție de traseul de deplasare prin clădire. 

Găsiți profesionistul potrivit în construcții

Nu este niciodată recomandat să vă ocupați singur de proiectele de construcții medicale. Chiar dacă aveți experiență în renovarea clădirilor de birouri, probabil că nu veți obține aceleași rezultate ca și în cazul angajării unui profesionist. Atunci când căutați o companie cu care să lucrați, uitați-vă la portofoliul său anterior și vedeți ce feedback obțineți de la alți clienți. 

Lucrați numai cu antreprenori care sunt autorizați, care oferă garanții și sunt asigurați. Acest lucru vă va ajuta să evitați complicații financiare majore. De exemplu, un executant neasigurat care vă deteriorează proprietatea în timpul proiectului ar putea să vă facă răspunzător pentru facturile de reparații. Atâta timp cât plecați de la niște reglementări stricte, veți găsi profesionistul potrivit pentru nevoile dvs.

Avantajele reconversiei

În condițiile în care, pe piață, există o cerere puternică pentru spații de laborator și spații de cabinete medicale, specialiștii în imobiliare spun că reconversia unei clădiri de birouri existente poate oferi mai multe avantaje față de construcțiile noi:

  • autorizațiile și alte aprobări sunt mai ușor de obținut decât în cazul construcțiilor noi. Transformarea în spații pentru facilități medicale este, de obicei, permisă de reglementările urbanistice ale unei clădiri de birouri. Conversia unei clădiri existente va întâmpina, de obicei, mai puțină opoziție din partea comunității decât ridicarea unei construcții noi într-o zonă rezidențială.
  • conversiile pot fi finalizate mai rapid, iar costurile materialelor și ale forței de muncă sunt mai mici decât în cazul construcțiilor noi. Aceste avantaje sunt mai pronunțate atunci când construcția nouă ar necesita demolarea unei clădiri existente, ceea ce poate adăuga timp și costuri substanțiale la un proiect.
  • proiectele de reconversie sunt mai ecologice decât construcțiile noi. Conversia conservă carbonul încorporat în structura unei clădiri existente, fiind necesară mai puțină energie și mai puține materiale de construcție cu emisii de carbon decât pentru majoritatea construcțiilor noi.
  • în unele cazuri, o clădire poate fi parțial închiriată pe durata reconversiei. Chiriașii pot închiria și ocupa etajele care nu sunt în curs de transformare. Acest venit suplimentar poate reduce riscul proiectului și poate crește randamentul.
  • clădirile de birouri transformate în clădiri medicale oferă adesea posibilitatea încheierii unor contracte de închiriere pe termen lung. Aceste contracte de închiriere prelungite oferă investitorilor mai multe beneficii, inclusiv un flux de numerar previzibil, o rotație redusă a chiriașilor și o scădere a ratelor de neocupare. În comparație cu alte investiții imobiliare comerciale cu termene de închiriere mai scurte, clădirile medicale pot oferi o mai mare stabilitate și continuitate. 

Indiferent ce presupune proiectul dvs., suntem gata să vă aducem viziunea la viață. Putem chiar să vă ajutăm să găsiți profesionistul perfect pentru lucrările de reconversie a clădirii. Contactați specialiștii Activ Property Services pentru a afla mai multe despre cum vă putem ajuta!

Ultimele postări

Clasificarea spațiilor de birouri
Clasificarea spațiilor de birouri

Nu toate clădirile de birouri sunt create la fel - motiv pentru care există un sistem general de clasificare a acestora în funcție de vechime, facilități, estetică și infrastructură generală.

Citește mai mult
Întrebări frecvente ale clienților despre spațiile de birouri
Întrebări frecvente ale clienților despre spațiile de birouri

Pentru că închirierea unui birou este o decizie importantă, care poate afecta compania în multe feluri, potențialul chiriaș își va face temeinic „temele”, așa că, la întâlnirea cu proprietarul, este foarte posibil să fie deja pregătit cu o listă lungă de întrebări cruciale.

Citește mai mult
Cum poți aduce mai multă valoare spațiului tău de birouri
Cum poți aduce mai multă valoare spațiului tău de birouri

În general, designul modern al birourilor se îndreaptă spre crearea unor spații mai funcționale, confortabile și stimulante, care promovează bunăstarea angajaților, favorizează colaborarea și creativitatea, reflectând în același timp valorile și identitatea de marcă a unei companii.

Citește mai mult
Viitorul spațiilor de birouri: ce tendințe și inovații aduce 2024?
Viitorul spațiilor de birouri: ce tendințe și inovații aduce 2024?

Multe companii care doresc să se relocheze se concentrează pe clădiri de birouri mai noi, cu facilități mai bune, ceea ce sugerează că cererea pentru clădiri de clasă A, de înaltă calitate, va rămâne puternică

Citește mai mult